top of page
IMG_009311_edited.jpg

VALPRÅD

Grattis till er nya familjemedlem!

HEMKOMST

Valpen behöver i lugn och ro ta in sin nya hemmiljö. Begränsa gärna utforskandet till något rum i taget. Låt valpen vara ifred så mycket som möjligt. Lite pip och gny är bara uttryck för osäkerhet – helt naturligt. Trösta inte valpen, då befästs känslan av att något är fel. Finns tillhands, sätt er stilla på golvet och låt valpen söka kontakt. Det är f ö en bra början för relationen er emellan. Att valpen blir uppmärksam på er är en kanonstart på den uppfostran som komma skall.

BARN I FAMILJEN

Barn har såklart svårt med det som jag nyss beskrivit. Var tydliga med att valpen är som en liten bebis och behöver mycket vila. Att man inte leker för fullt med en liten bebis är något de flesta barn kan förstå. Låt inte heller barnen bära eller lyfta valpen. En valp kan sprattla till och ramlar då i golvet.

BESÖK

Många vill säkert komma och hälsa på valpen. Låt det gå några dagar så att valpen hinner bli trygg i sin nya miljö och med er. Då ges den förutsättningar att ta emot nya intryck i lagom takt.

SOVPLATS

Ge valpen en egen plats där den har sin bädd. Där ska den helt få vara ifred. Viktigt att se till att barnen inte går fram till en hund som sover eller vilar. En liten valp sover ca 20 timmar per dygn.

RUMSRENHET

Valpen kan inte kontrollera sin blåsa ännu. Ta ut den ofta; efter sömn, lek och utfodring. Ju oftare den lyckas med att göra sina behov utomhus desto snabbare blir den rumsren. Att ta bort mattor är en bra idé då den gärna sätter sig på mjukt underlag. Om olyckan skulle vara framme så skäll inte. Det kan skapa ett beteende så att valpen smyger undan i något undangömt ställe och gör ifrån sig där. Ge gärna valpen en liten godbit när den gjort ifrån sig utomhus. En bra idé är att gå in direkt efter att valpen uträttat sina behov. Då förstår den att det var därför vi gick ut. Vill man låta valpen leka utomhus går man ut igen efter en kort stund.


Ett tips är att entusiastisk säga ”kissa” precis när valpen sätter sig. Ett kommando som kan vara bra i framtiden då man snabbt vill få sin hund att kissa, t ex då man har bråttom och befinner sig på en ny plats med en massa härliga dofter. Med hanarna brukar det inte vara något större problem då dom just gärna markerar på andras dofter.

VALPSÄKRA

En valp biter på ALLT! Se till att den finns bitleksaker/ben att ge som alternativ då den går loss på det ni inte vill. Det kan vara sladdar, skor, möbler. Envisas den med att gnaga på t ex stols – eller bordsben så kan lite ättika eller tabasco hjälpa till att bryta ovanan.

GIFTIGT

Lök, choklad, russin, vindruvor är giftigt för hundar. En hel del växter som kanske finns i trädgården är också giftiga. Googla gärna; det finns all information på nätet. Råttgift, maskindiskmedel bör naturligtvis inte finnas i valpens närhet.


Om hunden fått i sig ett föremål som man misstänker kan fastna i mage och tarm så ge burksparris. Fibrerna i sparrisen lindar i bästa fall in sig runt föremålet och det kan komma ut på naturlig väg. Bra att alltid ha en burk hemma.

ENSAMHETSTRÄNING

Efter några dagar kan ni börja med att gå ut genom dörren och stänga den i några sekunder. Gör det gärna då valpen är trött, nästintill sovandes. Gör ingen affär av att ni kommit tillbaka. Även om valpen rusar fram och välkomnar er hjärtligt som om ni varit borta några timmar, så ignorera den. Gå lugnt in och när valpen slutat ”hälsa” så klappa den lite lugnt. Sträck ut tiden när ni går iväg. Gå inte in om valpen gnäller. Då får den ett svar på sitt gnällande och kopplar ihop gnället med att få matte eller husse tillbaka.


 En hund är omedelbar i sina reaktioner och det är väldigt lätt att befästa ett felaktigt beteende, respektive känsla. Det är lätt att behandla hunden som vi gör med barn, men tröst vid fel tillfälle kan ge motsatt effekt.

När hunden blir lite äldre och ska vara ensam en lite längre stund, se till att den blivit aktiverad och rastad. Den har då lättare att komma till ro.

UTFODRING

Lär valpen så snart det är möjligt att sitta lugnt och vänta på maten. Träna gärna in att den sitter tills ni säger varsågod och att ni har ögonkontakt. Då blir matsituationen lugn och valpen kastar förhoppningsvis inte i sig maten. Det finns skålar med ”hinder” i botten vilket gör att valpen måste jobba sig runt dessa för att få i sig maten. Det gör att det tar lite längre tid att äta. Koppla gärna en signal till ätandet som ni sedan använder vid t ex inkallning. Då har valpen redan kopplat ihop det ljudet med en positiv situation; dvs mat!

FÄRSKFODER

Varför färskfoder? Det liknar mest hundens ursprungliga föda. Det är ”levande” bakterier och enzymer som bl a stärker upp immunförsvaret. Ge gärna ren Vom som komplement någon gång i veckan. Syrad vitkål, lite yoghurt eller Kefir någon gång ibland ökar också på de bakterier som är nyttiga för tarmfloran och därmed också immunförsvaret.  Avföringen blir liten och kompakt när hunden äter färskfoder. Det visar att det är en hög tillgänglighet på maten. 


Komplettera med ben några gånger i veckan. Det ger både sysselsättning och håller tänderna rena. ALLTID RÅA BEN! Ge helst märgben, inte vita rullade hudben”. Det finns olika sorter i djuraffären att välja emellan. Valpen ska äta 3 gånger per dag, ca 2 % av förväntad kroppsvikt. Håll koll på hullet, revbenen ska kännas under lite hud. Hundar är individer och en del förbränner snabbare än andra. Aktivitetsnivån spelar naturligtvis in för hur mycket energi hunden behöver. Vom og Hundemat Puppy är det foder valpen är uppfödd på.


Jag ger torrfoder då och då genom att kasta ut det på gräsmattan så att de får använda nosen och söka. Det gör också att de kan tolerera torrfoder om man behöver ge t ex vid resa någon gång. Orijen, Acana och Taste of the Wild är torrfoder som är ok.

MAGSJUKA, DIARRÉ

 Låt hunden fasta något dygn. Se till att den får i sig vätska. Gör egen vätskeersättning om det pågår mer än ett par dagar. Ge Prokolinpasta. När kräkningar eller diarrén gett med sig lite så ge ren vom ett par dagar. Fasa därefter in den vanliga maten. Blir hundens allmäntillstånd allvarligt så ska den naturligtvis till veterinär.

HANHUND

Förhudskatarr drabbar dom flesta hanhundar någon gång. Det yttrar sig som lite ljust ”klegg” runt förhuden. Det kan räcka med att det kommit in något litet gruskorn som irriterar. Skölj då med ljummet vatten. Fyll en plastspruta och sätt in pipen på sprutan innanför förhuden någon centimeter. Håll om förhuden och fyll upp med vattnet så mycket som får plats. Massera lite lätt från basen av snoppen mot toppen och släpp sedan taget och låt vattnet rinna ut. Om ”klegget” blir rikligt, tjockare, illaluktande eller gul-grönt till färgen så börjar man med att behandla med Förhudsrens. Finns att köpa hos vissa veterinärer, eller skickas efter på nätet.

TIGGERI

Ge aldrig hunden något vid bordet om ni vill äta i lugn och ro. Det räcker med en gång så har hunden lärt sig att sitta och tigga. Det innebär att hunden inte kan koppla av när ni sätter er till bords, utan måste vara med och bevaka varje måltid.

MILJÖTRÄNING

Vartefter valpen kommit tillrätta med er och hemmet är det dags att utforska – och vänja sig vid nya miljöer. Det kan var allt från att åka tåg, buss, möta andra djur, barn i olika åldrar, olika underlag, höjder mm mm. Visar valpen osäkerhet så gör ingen stor affär av det. Var bara lugn och fortsätt som om inget finns att oroa sig för. Avled gärna med en godbit, lite lek eller gos så kommer valpen snabbt på andra tankar. Spela gärna upp höga ljud: t ex fyrverkerier, skott. Finns på Youtube. Lek under tiden och ha jätteroligt så vänjer sig valpen vid att höga ljud är inget att bry sig om. Detta har vi redan tränat i kenneln.

HUNDMÖTEN

är valpen att inte hälsa på varken hundar eller människor då ni är ute och går till en början. Det är inte naturligt för hundar att hälsa på främmande hundar. Tvärtom så går hundar ofta i en halvcirkel runt varandra vid möten just för att undvika konfrontation. Att leka med andra hundar är såklart toppen, men umgås gärna med de hundar ni känner till - eller lär känna. 
Googla gärna skvallerträning vilket är en kanonbra metod just vid hundmöten.

KOPPELTRÄNING

I början är det korta promenader som gäller. Ca 10 minuter åt gången. Utöka tiden med 5 minuter för varje månad valpen blir äldre. Vid ca 9 månaders ålder kan man ta lite längre promenader.  En hund behöver - ska inte motioneras före 12 månaders ålder. Däremot är rörelse viktigt. Gå lös i skogen eller busa runt hemma i trädgården är härligt och valpen visar själv när den blir trött. 
Att springa, cykla eller hårt motionera hunden ska man inte göra innan hunden vuxit färdigt; dvs runt 1 års ålder tidigast.

LEK OCH STIMULANS

Vill man forma sin hund till att kunna vara lugn och avkopplad bör man från början tänka på vissa saker. Att få en labradoodle uppvarvad och med på noterna är oftast inga problem. Det är läraktiga och samspelande hundar. Mitt tips är att från det ni kommer hem bara låta valpen vara, fr a inomhus. Låt den nosa runt, utforska på egen hand och se var den hamnat. En hund läser alltid först av ”rummet”, därefter kan den intressera sig för människorna. Om man stimmar och leker och hela tiden pratar med valpen så formas den till att ständigt vara uppmärksam på er. Den kan få svårare att bara koppla av. Busa kan man göra utomhus. Uppmärksamhet tränar man in på andra sätt, t ex med klickerträning vilket jag varmt rekommenderar. 


Att kasta pinnar och bollar kan i värsta fall skapa en uppstressad hund som helst fokuserar just på bara bollar.  Jaga inte heller valpen. Den ska komma till er. Viktigt att berätta det för barn som valpen kommer i kontakt med. Barn leker ju ofta så. 


En hund behöver mental stimulans likväl som fysisk aktivitet. En stunds ”hjärngympa” kan trötta ut en hund snabbare än en promenad. Det finns många tips på nätet och böcker att läsa i ämnet så välj det ni tycker verkar roligt! En hund som inte får arbeta med huvudet kan bli stressad, rastlös eller ge sig på att bita på möbler etc. 

Alla är förstås individer och det här är bara råd och tips. Ni lär känna er hund och dess temperament och förstår tids nog vad ni alla mår bäst av. 


Att gå en valpkurs är toppen! Ni får bra tips samt tränar i en miljö med ”störningar”.

I boken ”Kontaktkontraktet” av Eva Bodfäldt finns det mesta beskrivet ni behöver veta för att få en fin start med er valp.

VACCINATION

Vid 12 veckors ålder är det dax för vaccination. OBS! Viktigt att EJ vaccinera innan valpen nått 12 veckors ålder!  4 – 5 dagar innan denna ska valpen avmaskas med Banminth. Valpen är avmaskad hos oss varannan vecka från 2,5 veckors ålder. Apoteken har ofta slut på Banminth men det går att beställa från Apotea. Avmaskning är inget som jag gör regelbundet om inte behov finns förstås. Mina avelstikar avmaskas i samband med parning och då valparna avmaskas. Är man mycket i skogen och ser att hunden tuggar i sig döda djur mm så kan det vara nödvändigt.
Nästa vaccination sker vid 1 års ålder. Vill man att hunden ska vara vaccinerad mot kennelhosta måste den ges varje år. Övriga vaccinationer ges var 3:e år.

FÄSTINGAR

Jag använder endast en spray -Centaura – 1 gång per dag. En dusch över rygg och huvud där hunden normalt sett inte kommer åt att slicka. Det är en spray ursprungligen för häst och ryttare. I Sverige är den endast godkänd för detta ändamål. I flertalet euroeiska länder är den dock godkänd för hund och det ligger en ansökan som väntar på godkännande för hund hos Läkemedelsverket.
Ni som har en hund på foder som ska gå i avel ska inte använda något annat medel. Många hundar får biverkningar av gängse godkända fästingmedel. Se över er hund dagligen. Känn runt fr a ansikte, öron där fästingen gärna sätter sig. Plockar man bort dom inom ett dygn så är risken för smitta väldigt liten, endast ett fåtal fästingar bär på smittan.

HÄLSA, SJUKDOM

Ta tempen på din hund så du vet vilken normaltemperatur din hund har. Titta i munnen vad gäller tändernas utseende samt tandköttets färg. Vet ni hur hunden ser ut när den är frisk är det lättare att avgöra när något avviker.

Ibland kanar hunden på rumpan. Det är oftast ett tecken på att analkörtlarna behöver tömmas. Det klarar hunden av själv för det mesta. Någon gång kan man behöva hjälpa till. Be en veterinär visa första gången – eller om ni bor i närheten så kan jag hjälpa till.


Håll öronen rena med ett medel för detta. Torka ur med pads -ALDRIG peta ner i örongången med tops. Klipp – eller ryck bort håren som växer inne i örat.  

PÄLSVÅRD

En labradoodlepäls kan vara av lite olika karaktär. Ta för vana att kamma igenom pälsen så ofta som behövs så att inga tovor bildas. Vid ca 8-10 månaders ålder byts valppälsen ut till vuxenpäls och tovor uppstår lätt. Det kan vara då man första gången behöver klippa ner sin hund. 


Bada hunden så ofta du tycker det behövs. En kortare päls är lättare att hålla ren. Använd både schampo och balsam. Jag har inget specifikt märke att rekommendera. Det finns många bra schampon. Om du känner av lite allergi eller ska träffa någon som har det så finns det ett schampo och balsam- Allergenius – som minskar mängden allergiframkallande ämnen hos hunden.


En del föredrar lite längre päls på sin hund, andra kortare. Att lära sig klippa själv är inte så svårt. Be gärna en hundtrimmare om hjälp och råd vid första klippningen. Andis och Oster är två bra klippmaskiner. Man väljer olika skär utifrån hur kort päls man vill ha. På sommaren klipper jag ner mina hundar ganska kort. Dels för värmen och för att lättare kunna se fästingar. Dom badglada vovvarna torkar oxå snabbare. Torkar man pälsen med fön så blir den lite rakare. Lufttorkning ger en mer lockig päls.


Klipp gärna kort vid rumpan, och där örat ligger an mot kinden så att örat kan lufta sig. Ljumskar och armhålor är ställen där tovor lätt bildas. Bakom örat samt under halsband får man kamma noga. 

För hygienens skull klipp lite runt snopp och vulva. Hanhunden kan man med fördel klippa på magen, framför snoppen där kiss lätt hamnar.


En stålkam, karda, sax och gärna en liten sax med rundad topp för att klippa inne i örat är bra att handla hem. En mindre trimmer för pälsen mellan trampdynorna är praktiskt, men en sax fungerar bra även där.

Vänj gärna valpen tidigt att stå på ett bord och bli undersökt och kammad.  Det underlättar framtida veterinärbesök och klippning.


Det finns bra instruktionsfilmer på Youtube. Googla ”Grooming labradoodle”.

KLOKLIPPNING

Valparna har fått sina klor klippta 1 gång per vecka från ca 4 veckors ålder. Hur ofta man behöver klippa klorna beror bl a på underlaget hunden vistas mest på. En hund som går mycket på asfalt sliter sina klor mer än en som springer i skogen. Sikta på att klippa 1 gång per vecka. Bättre att klippa oftare och lite i taget. Skulle du råka klippa ner till pulpan så gör ingen affär av det. Fortsätt bara lugnt som om inget hade hänt. Det finns ett pulver som heter Blodstopp. Doppa klon i detta så upphör blödningen omgående. På en mörk klo klipper man tills man ser en liten vit rundel. PÅ en ljus klo kan du se var pulpan börjar.
Millers klosax tycker jag är den skarpaste och bästa. Finns på t ex Arken ZOO.

HEMFÄRD

Det är inte ovanligt att valpen kräks under hemfärden. Fr a om man har en bit att köra. Det går oftast över om man inte gör någon stor sak av det. Trösta inte valpen utan byt bara underlag lugnt och tyst. Ta med några filtar/handdukar att byta med.
Adaptil är en spray som verkar lugnande och sprejas ca 15 minuter i bilen/buren innan avfärd. Vid paus kan man spreja ytterligare. Den kan även användas i andra situationer om man märker att hunden känner sig stressad.

INKÖPSLISTA

  • Mat: Vom og Hundemat

  • Enkelt justerbart halsband och koppel. Vänta med sele tills valpen vuxit några veckor till.

  • Bädd

  • Halsband/sele/koppel

  • Kam, karda, sax/liten trubbig sax/klotång/fästingplockare

  • Bok: ”Kontaktkontraktet” av Eva Bodfäldt

  • Tuggleksak/Märgben

  • Fästingspray Centaura

  • Banminth avmaskningsmedel

  • Klicker

  • Mat – och vattenskål

  • Öronrens/pads

  • Schampo/Balsam/badsvamp

  • Blodstopp

  • Förhudsrens

  • Adaptil

KOM IHÅG!

Kom ihåg att registrera valpen i: www.jordbruksverket.se

ALL LYCKA TILL MED ER NYA FAMILJEMEDLEM!

bottom of page